Glenmorangie 18 years

Glenmorangie 18 years

88.95
In winkelwagen
Gratis verzending vanaf 35.- (België v.a. 75.-)
Gratis achteraf betalen
Volgende dag geleverd*
Te bestellen vanaf 1 fles
Plaats op verlanglijstje
Vergelijken
In Tain, het verre noorden van Schotland, ligt de in 1843 door William Matheson opgerichte distileerderij van Glenmorangie. Glenmorangie is vertaald uit het Keltisch Vallei van de Rust. Het kenmerkende logo vind zijn oorsprong terug naar de heerschappij van de Pecten welke de Ross-shire regeerden van 297 tot 843 N.C. De Picten waren een een vaardig, sterk en intilligent volk, welke een prachtige nalatenschap hebben in schitterend voorgegeven stenen en metalen symbolen waaronde de majestueuze Cadboll steen, vlakbij Glenmorangie House. Het onderste gedeelte van de steen toont perfect de hoge complexiteit van Glenmorangie en is daarmee het signatuur van de ditileerderij geworden. Het kenmerkende is dat het symbool nergens een begin en een einde heeft, not zoals de smaak van de whisky.

De zachte en elegante smaak van Glenmorangie komt voort uit de, van origine oude gin ketels, 5.13 meter hoge ketels. Dit zijn de hoogste ketels voor het stoken van whiky in Schotland en zorgen ervoor dat alleen de allerzachtste en puurste tonen gevangen worden in de spirit. Dit resulteerd in de Original 10 years in 43 (!) verschillende smaken.

Het destileer proces gebeurd van oudsher door "The Sixteen man of Tain", maar daar er nu 24 mensen betrokken zijn bij het proces is de naam tegenwoordig verranderd naar "The Man of Tain". Dit is één van de bekendste en meest bekwamen groep destilaateurs van Schotland. Voor het water hebben zij een ele pure bron, recht boven de desileerderij gelegen Tarlogie Spring. Deze bron heeft een voor Schotland unieke imneraliteit, daar het water 100 jaar nodig heeft om door de filtratie van zandsteen nodig heeft om aan de oppervlakte te komen. Voor de houten vaten maakt Glenmorangie gebruik van hun eigen bos in Ozark Mountains in Missouri (V.S.). De vaten worden slechts twee maal gebruikt om het optimale karakter naar boven te laten komen. Dit blijkt ook wel uit de uitzonderlijk hoge kwaliteit, bij voorbeeld de Lasanta 12 years en de de Original 10 years en de 18 years old hebben nooit lager dan een zilveren medaille behaald op het prestigieuze San Francisco World Spirits Competitions.

Wijnkaart

De reuk wordt geprikkeld door de veel verschillende geuren van rozijnen, rijp citrusfruit. creme brulee zoetheid, mooie bloemige aroma's afgerond met lichte noterige tonen. De smaak is fluweel zacht ,met tonen van honing, romige mout en bloesem. Vervolgs komt de smaak van dadels, vijgen en noten doorzetten met een hint vanille. De afdronk is lang met gedroogd fruit en een licht noterige toets.

Een overvloedige rijkdom aan geuren prikkelt de neus. Vol rijke tonen van rozijnen, rijp (citrus)fruit en noten, romige crème brulée en complexe bloemige aroma’s van geranium, jasmijn en narcis. Smaak : De smaak is zacht, vol en uitgebalanceerd met tonen van honing, romige mout en bloemen. De smaak van dadels, vijgen en noten ontwikkelt zich op de achtergrond met een vleugje houtrook. Conclusie : Lang en aanlokkelijk met zoet gedroogd fruit en de subtiele, notige droogheid van Oloroso.

Bijzonderheden

De 18 jaar oude Glenmorangie wordt voor 70% gelagerd op Bourbon vaten en de overige 30% wordt opgevoed op Oloroso sherry vaten. Voordat de whisky op de fles gaat worden de vaten na 18 jaar geblend. Hierdoor ontstaat een warme en rijke whisky met een fluwele textuur en een rozijn zoete afdronk van de sherry in combinatie met de vanille tonen van de Bourbon vaten. Uiteindelijk wordt deze koud gefilterd en gebotteld op 43% om de perfecte balans te vinden.

Glenmorangie 18 years is een veelvoudig bekroonde whisk zoals Gold bij de International Wine & Spirit Competition 2015, Silver bij de International Spirits Challenge 2015, Best Highland Single Malt in de World Whiskies Awards 2015, Double Gold bij de San Francisco World Spirits Competition 2016 en 91/100 in Jim Murray’s Whisky Bible 2015. 
Land Schotland
Merk Glenmorangie
Gedestilleerd Whisky
Inhoud 0.7
Streek Tain
Serveertemperatuur 16-18
Herkomst Tain