Oogstjaren

Bij het maken van wijn is de kwaliteit van het weer van dat oogstjaar erg belangrijk. Net genoeg neerslag, veel zon en een gemiddeld goede temperatuur zijn factoren die een rol spelen bij een goede oogst. Zo kan een oogst in mei al bijna mislukt zijn, wanneer een hagelbui alle net ontstane jonge scheuten kapot maakt. Maar ook lang aanhoudende regen in de laatste fase voor de oogst kan de kwaliteit van de druiven al flink naar beneden halen. Er zijn dus heel veel factoren waar de boer niet of nauwelijks invloed op heeft maar die wel mede het karakter bepalen van de wijn die in de fles gaat. Elk jaar laat dus zijn sporen na zowel in positieve zin als in negatieve. En dat proef je! Om u extra informatie te geven, staat hieronder een helder overzicht van de oogstjaren vanaf 2000 tot aan nu.

2000

Een Iconisch jaar met perfecte omstandigheden in de meeste delen van de Bordeaux. Wijnen kenmerken zich door kracht en elegantie. Perfect om te bewaren.

2001

Over het algemeen een middelmatig tot goed jaar. Tijdens het oogsten viel er veel regen. Druiven soms iets onrijp. De wijnen kunnen relatief vroeg gedronken worden.

2002

Een klassiek jaar met ups en downs. De zomer was vrij nat met daarna een prima nazomer wat een zeer nette kwaliteit opleverde. Een wijn voor de middelange termijn.

2003

Middelmatig tot goed jaar met extremen. Hittegolf in de zomer liet de druiven snel rijpen. Merlot die wat eerder rijp is dan Cabernet Sauvignon mist hier en daar wat elegantie. Cabernet is over het algemeen goed!

2004

Prima jaar met koele natte zomer met daarna een aardig warme nazomer. Hierdoor een zeer hoge opbrengst. Wijnen zowel geschikt voor snelle consumptie als voor weglegging. Klassiek, zeer aardig jaar!

2005

Zeer goed jaar en op dat moment wellicht het meest hippe jaar ooit op 2000 na. Het jaar bestond uit een droge en warme, maar niet te hete zomer, met relatief koele nachten en voldoende regen. Hierna volgde er een mooie nazomer met voldoende zon en droog weer tijdens de late pluk. De druiven hebben een perfecte balans tussen suikers en zuren. Dit leverde intense en krachtige wijnen met tegelijkertijd elegantie, finesse en zachtheid. Echter over extractie en hoge alcohol percentages kunnen bij sommige wijnen de balans verstoren.

2006

Klassiek jaar met prima kwaliteit. In vergelijking met 2005 een beduidend koeler jaar Wijnmakers moesten hun best doen om hun oogst goed te vinifieren  door de vele regenval tijdens deze laatste periode. De wijnen bezitten meer zuur en hebben meer frisheid dan bijvoorbeeld warme jaren zoals 2000 en 2005.

2007

Het jaar leek goed te beginnen met een warm voorjaar maar de koude zomer met veel regen maakt 2007 tot een lastig jaar waarin de wijnmakers veel tegen schimmels en ziekten moesten werken. Het najaar was gelukkig wat droger en warmer waardoor de oogst uiteindelijk een goede kwaliteit had. Duidelijk lagere alcohol percentages en hogere zuren in deze wijnen.

2008

Door het slechte voorjaar kwamen groei van de planten minder goed op gang. Door schimmels en ziektes minder druiven die aan de stokken kwamen waardoor 2008 een zeer lage opbrengt zou krijgen. In de zomer en nazomer klom de temperatuur flink. Hierdoor werden de druiven die werden geoogst, geplukt onder prima omstandigheden. De kwaliteit is dan ook zeer aardig.

2009

Uitstekend jaar wat op dat moment nog meer gehypt werd dan 2005. Echter, het jaar begon dramatisch voor een aantal gebieden in de Bordeaux. Ongeveer 17.000 hectare aan wijngaarden werd al vroegtijdig geruïneerd door flinke storm en hagelbuien. Het begin van de zomer was perfect, net zoals de nazomer en de periode net voor de oogst. Erg stabiel weer en prima temperatuur zorgde voor een zeer geslaagd jaar wat zich kan meten met 2005.

2010

Wanneer je 2009 echt als uitstekend kwalificeert, zal je 2010 als perfect moeten aanschouwen. Waar de prijs van goede Bordeaux in 2009 al flink steeg, nam het na 2010 helemaal een vlucht. De Aziatische markt voor een groot deel debet aan. Het voorjaar was relatief koel maar dit had door wat warmere en drogere april geen invloed op de bloei. De zomer maanden verliepen zeer stabiel met relatief weinig regen waardoor de druiven klein en stevig werden met een hoog suikergehalte. 2010 herkent men dan ook aan de hoge mate van concentratie en fruitigheid. Een nadeel zou kunnen zijn dat het wat lastiger was om het alcoholpercentage schappelijk te houden. Er zijn dan ook wijnen te vinden die tegen de 15% aankomen. Wanneer dit niet het geval is, zijn de wijnen perfect in balans net mooie elegante zuren en veel dikte.

2011

2011 was een apart jaar, met veel uitersten. Het voorjaar was extreem warm waardoor er een vroege bloei en uitloopt ontstond. Juli en augustus waren nat en koel waardoor de druiven zeer matig rijpten en wat schimmels veroorzaakten. Er was dus veel werk in de wijngaarden. September en oktober waren weer zeer warm en veel droogte, wat zelfs leidde tot hier en daar wat tekort aan water. De oogt kwam daarom wat vroeger opgang. Al met al een zeer prima oogstjaar waar de wijnmaker veel werk heeft gehad in de wijngaarde.

2012

Een lastig jaar dat uiteindelijk voor de Merlot gedomineerde wijnen zeker de moeite waard is. Extreme regenval en kou in het voorjaar werd afgewisseld met zeer extreme droogte in de zomer. De rechteroever, met veel kleigrond, dat beter water vasthoudt dan een kiezelbodem, had meer waterreserve en was daarom beter bestand tegen de droogte. Dat in de medoc soms tot serieuze problemen leidden. Tijdens de oogst periode viel er vrij veel regen waardoor sommige cabernet gedomineerde wijnen iet wat onrijp kunnen zijn. Goede wijnmakers komen in dit jaar zeker bovendrijven omdat er veel gecorrigeerde moest worden in de wijngaarde en wijnkelder. Daarom kunnen de wijnen uit 2012 zeker verrassend zijn!

2013

Tevens een lastiger jaar voor de wijnmakers. Door het onregelmatige weer was er een late vruchtzetting dat leidde tot veel onrijpe kleine druiven gecombineerd met rijpe druiven aan een tros. Er moest dus veel geselecteerd worden met als gevolg een zeer kleine opbrengst. De regen en relatieve koelte zette door tot aan de oogst waardoor de laat rijpende cabernet sauvignon op sommige plaatsen niet geheel rijp werd. Ook dit jaar weer een jaar dat op het eerste gezicht minder oogt, maar er zitten zeker aan de rechteroever zeer mooie wijnen tussen. Na 3 wat mindere jaren waren de prijzen na 2009 en 2010 aanzienlijk gedaald.

2014

Na 3 iets mindere jaren was iedereen in Bordeaux wel weer eens toe aan een mooi oogstjaar. 2014 begon prima, met een goede vruchtzetting zoals verwacht in het voorjaar. Echter werden de wijnmakers al wat zenuwachtiger toen de maanden juli en augustus relatief koud en nat waren waardoor de druiven nog niet op het niveau waren als  gewenst. Gelukkig keerde de zon en temperatuur terug in september en oktober waardoor de druiven een inhaalslag konden maken. Sommige Chateau’s lieten hun druiven zelfs extreem lang hangen en maakten perfect gebruik van de lang aanhoudende zon in oktober. Dit zorgde voor zeer mooie wijnen. 2014 is over het algemeen te herkennen aan een goede concentratie maar met een zeer behoorlijke zuurgraad. Dit kwam mede door de wat natte koude zomer. Juist de combinatie van goede zuren en veel concentratie maakt 2014 een zeer verrassend jaar met uitstekende kwaliteit voor zowel snelle dronk als voor het lang bewaren van wijnen. Prijzen dit jaar liggen dan ook weer iets hoger dan de voorgaande 3 jaren.

2015

Voorafgaand aan de oogst voor 2015 hebben we te maken gehad met een goede winter waarin de druivenplanten goed tot rust konden komen, koud en regenachtig en een voorjaar zonder nachtvorst. De bloemzetting in juni was perfect en duurde maar 2 dagen, wat 2 weken eerder was dan 2014, maar gelijktijdig met het iconische jaar 2010. Juli was warm en droog. Net op het moment dat de wijnboeren zich zorgen gingen maken dat de finesse in het gedrang zou gaan komen, omdat het de warmste juli in 30 jaar was en zou leiden tot een wijn vergelijkbaar als 2003 (één van de warmste jaren uit de wijngeschiedenis), gaf augustus de perfecte regenval. De regenbuien waren goed qua timing en het was relatief warm, waardoor er weinig mogelijkheid was tot rotting. De druiven kleurden zich in slechts 2 dagen, wat nog niet eerder zo vlot is geweest. De regen aan het einde van het seizoen, net voor de oogst, zorgde voor een mooie frisheid in de druiven, maar liet ook precies de juiste openingen voor het plukken. Hierdoor konden de verschillende plots voor heel bordeaux mooi op rijpheid worden geplukt. Na de oogst kon worden geconstateerd dat de kwaliteit van de druiven uitzonderlijk hoog was met veel kleur en een goede balans tussen suikers en zuren. Voor de zoete wijnen uit de Sauternes was het eveneens een top jaar, waarbij de producenten succesvol konden plukken tussen de vlagen van late regen die gezorgd had voor een mooie botrytis groei.

2016

Na een zeer goed 2015 zijn de verwachtingen altijd hooggespannen voor het nieuwe jaar. Het eerste deel van het jaar was voornamelijk relatief warm en nat. Door deze warmte kwamen de eerste knoppen al vroeg aan de planten en verliep alles prima. De lente was gemiddeld iets koeler dan gemiddeld en wat tevens wat vochtiger dan gemiddeld. De grote hagelbuien die vele gebieden van Frankrijk teisterden, bleven gelukkig weg uit de Bordeaux. Door deze natte periode kwam alles wat later op gang dan gemiddeld. Vanaf mei werd de temperatuur wat hoger waardoor de planten een inhaalslag maakten. In juni werd het nog warmer en begon er een periode van droogte. Deze droogte hield lang aan, maar niet lang genoeg om de planten en daarmee de rijping in gevaar te laten komen, de mooie ‘’terroirwijngaarden’’ hadden immers een aardige voorraad aan water weten vast te houden van de natte periode hiervoor. De lange periode zorgde voor een mooie periode van langzame rijping. Oude wijnstokken bleven zo goed als ongedeerd van de droogte, waar jonge stokken die minder diep geworteld zitten het soms lastig hadden. Tijdens de oogst was het veelal droog met hier en daar wat regen. Deze regen zorgde over het algemeen dat de balans wat terug kwam in de druif die na een zeer lange periode van warmte en rijping toe was aan wat frisheid. Het moment van plukken verschilde door de bordeaux heen erg omdat de nazomer zo lang duurde kon elk chateau het voor hun beste tijdstip uitkiezen zonder dat ze heel erg rekening moesten houden met slecht weer wat de oogst zou kunnen bederven. Sommige chateau’s lieten hun druiven zelfs net zo lang hangen als in het topjaar 2010. De druiven waren gemiddeld klein van stuk dat veel goeds betekend voor de kwaliteit.  Nu het eerste sap geproefd is, is duidelijk dat 2016 een zeer mooi jaar is geworden met wijnen van wereldtop. Mooie frisheid en elegantie en veel delen van de linkeroever. Veel power een rijkheid in de rechteroever.

2018

Het jaar begon voor velen nat en regenachtig in de winter, waarbij er gemiddeld veel meer regen viel dan andere jaren. Dit zette zich door tot ongeveer april. Door het vele vocht ontstond er bij veel chateaus meeldauw. Deze schimmel tastte de jonge bladeren enorm aan waardoor veel gesnoeid moest worden en de eerste uitlopers verloren gingen. Men wist dus al op veel plekken dat de opbrengst wel eens tegen kon gaan vallen. Hierna volgde een extreem lange periode van relatieve droogte en zonnig weer. Zelfs tot aan de oogst aan toe. Bijna elk chateau heeft perfect rijp fruit kunnen plukken. De aanhoudende droogte zorgde ervoor dat boeren zelfs meerdere plukmomenten konden kiezen om voor elk stukje wijngaard het juiste rijpheid te oogsten. 2018 is dan ook een zeer goed jaar, dat zelfs bestempeld kan worden als uitstekend. De wijnen zijn over de gehele linie genomen van zeer goede kwaliteit. Toch zie je dat juist de wijnhuizen met goed terroir alweer bovenkomen drijven. De lang aanhoudende droogte en juist de natte winter en voorjaar, maakt dat de kwaliteit van de bodem zeker in dit jaar bijdraagt aan de hoge kwaliteit. Het is altijd lastig om jaren te kunnen vergelijken, maar wanneer wij aan de wijnmakers een vergelijk vragen, komen topjaren als 2005, 2009, 2010 en 2015 al snel naar boven.