Wat is 'En Primeur'.


Wat Bordeaux uniek maakt is zijn manier van verkopen. De wijnen worden niet rechtstreeks door de chateau’s zelf verhandeld maar via negiocants (tussenhandelaren). De producenten willen uiteraard elk jaar optimale kwaliteit bieden, iets dat veel kosten met zich mee brengt. Om een bepaalde financiële zekerheid te bieden is een voorverkoop van de wijnen in het leven geroepen.


Soms wel 2 jaar voordat de wijn op de markt komt, wordt deze al verkocht tijdens de En Primeur periode. Tijdens deze periode komt een gedeelte van de flessen, niet fysiek, maar op papier op de markt om verhandeld te gaan worden. Het sap dat op dat moment nog in de vaten ligt te rijpen, wordt dan geproefd door geïnteresseerden uit de gehele wereld. De kwaliteit van het oogstjaar die dan wordt vastgesteld door alle critici, tezamen met de status van het chateau en de prijs welke andere chateau’s hanteren, vormt dan de leidraad voor de prijs die de flessen zullen gaan kosten. Het interessante is echter dat de prijs dan zo’n 15 tot 30 procent lager ligt dan de marktwaarde op het moment dat de wijn op de markt komt. Het vroegtijdig kopen kan dus een zeer leuke beleggingsvorm zijn. Zeker gezien de huidige rentestand die u bij banken krijgt.


Het mooie van Bordeauxwijnen is dat ze veelal een zeer lang bewaarpotentieel hebben. Goede wijnen kunnen wel 30 a 50  jaar ouderen met uitzonderingen die nog daar nog ver overheen gaan. Hoe langer de flessen na aankomst in Nederland bewaard blijven, hoe schaarser de wijn wordt, waardoor de waarde vaak automatisch meegroeit.


Nadat alle chateau’s de prijzen bekend hebben gemaakt en wij ook in Bordeaux zijn wezen proeven om u goed te kunnen adviseren, komen wij met een mooi aanbod van wijnen bij u terug, waar u uit kunt kiezen. De wijnen zullen zich in alle prijsklasses voordoen. Van ongeveer 10 euro tot aan honderden euro’s per fles. Eigenlijk is er voor ieder wat wils. De wijn kan dan ook aangeschaft worden voor eigen consumptie, een belegging of een combinatie hiervan.


Tijdspan oogstjaar 2016


Om het principe van En Primeur inzichtelijk te maken hebben wij voor u een tijdlijn gemaakt waarop staat weergegeven op welke momenten wat gebeurd, vanaf de eerste scheuten aan de plant tot aan de fles die u uitgeleverd krijgt. Het belangrijkste voor u om rekening mee te houden, is dat de ‘En Primeur campagne’, dus het moment waarop u de wijnen koopt, tijdens de rijpingsperiode van de wijn valt en dat u de flessen ongeveer 2 jaar later pas krijgt uitgeleverd.


Voor meer informatie kunt u ons altijd bellen of e-mailen. Langskomen in de winkel is uiteraard ook goed. We maken graag even tijd voor vrij.