Zeni Marogne Valpolicella Ripasso Superiore 2018

Zeni Marogne Valpolicella Ripasso Superiore 2018

16.75
In winkelwagen
Gratis verzending vanaf 65*
Gratis achteraf betalen
Levertijd 1 tot 3 werkdagen*
Te bestellen vanaf 1 fles
Plaats op verlanglijstje
Vergelijken
Sinds 1870 maakt de familie Zeni wijn op dit prachtige wijngoed in het noorden van Italië. De traditie en kennis van vijf generaties en het werken met klassieke, inheemse druivenrassen zijn de basis voor het echte Italiaanse karakter van de wijnen van dit huis. Fausto Zeni, terzijde gestaan door zijn beide zussen Federica en Elena, produceert per jaar ongeveer 1 miljoen flessen wijn, waarvan 1/3 deel van eigen wijngaarden. Druiven voor de rest van de productie worden bijgekocht bij boeren in de omgeving waar langdurige contracten mee worden afgesloten om de druivenkwaliteit te kunnen waarborgen en controleren. In 2010 werd een indrukwekkende vatenkelder onder het pand gerealiseerd. Zeni’s wijngaarden liggen verspreid aan de zuidoostoever van het Gardameer. Men exploiteert er ook een, in 2017 gerenoveerd, wijnmuseum. Hier zijn veel voorwerpen uit de wijnbouw te bezichtigen en er kan ook wijn geproefd worden. Borden in het toeristische Bardolino verwijzen naar het 'Museo del Vino'.

Wijnkaart

Vol rood van kleur, geconcentreerde geur van viooltjes, rood kersenfruit. Rijke, volle inzet. Droog met een intense smaak waarin veel rood fruit, kersen en morellen. In de afdronk iets licht zoet van rozijnen en een licht bitter.

Bijzonderheden

De druiven zijn geplukt in 3 plukgangen, 30% in het begin van de oogst, 20% tijdens en 50% aan het eind van de oogst. Dit doet men om zo veel mogelijk verschillende smaken in de wijn te krijgen, van fruit dat maar net rijp is tot overrijp rood fruit. De druiven van de 1ste en 2e pluk laat men indrogen. Na de 3e pluk volgt de vergisting van de totale oogst gedurende 8 à 10 dagen, waarna de wijn in februari gedurende 1 week in contact gebracht wordt met de lie/bezinksel van Amarone, waardoor de wijn nog een kleine vergisting krijgt. Hierdoor krijgt deze ‘Ripasso’ zijn volle, rijke smaak. (Voor alle duidelijkheid: Amarone is een zeer bijzondere Valpolicella, die gemaakt wordt van maandenlang ingedroogde druiven.) Daarna rijpt de ‘Ripasso’ gedurende 10 tot 12 maanden in nieuwe grote vaten van 1500 liter, gemaakt van Frans eiken. Ripasso betekent letterlijk opnieuw passeren, dus de wijn, na de normale gisting, voor de tweede keer in contact brengen met de lie van de Amarone. De Ripasso bevat 4 gram restsuiker/liter.
Kleur Rood
Land Italië
Merk Fratelli Zeni
Druivensoort Corvina, Molinara, Rondinella
Inhoud 0.75
Jaar 2018
Smaak Droog
Streek Veneto
Wijn / Spijs combinatie Vlees Biefstuk, Vlees Hert